Categories
Tech

Elektronica werkend houden

Als student ging ik nog regelmatig langs bij mijn ouders om mijn was te doen en een door mijn moeder gekookte maaltijd te eten. Elk jaar verbaasde het me weer hoelang de elektronische apparaten die ze hadden meegingen. Ze maakten nog steeds gebruikt van een wasmachine, droger en magnetron die al 30-40 jaar oud waren. En alles werkte nog prima. Tegenwoordig met al onze technologische vooruitgang lijkt het wel alsof alles sneller kapotgaat. We moeten bijna jaarlijks of toch minstens elke twee jaar nieuwe telefoons, laptops en andere elektronische apparaten kopen. En deze apparaten zijn nou niet bepaald goedkoop. Het zou ontzettend handig zijn als deze apparaten wat langer meegaan. Daarom bespreken we in dit artikel tips om onze elektronica langer werkend te houden.

Zorgvuldige omgang

Hoe nieuwer de technologie, hoe meer gecompliceerde elektronische circuits in de apparaten zitten, hoe gevoeliger de apparaten voor stoten en vallen. Weet je nog de vroegere Nokia mobiele telefoon? Deze telefoon kon je in een ravijn gooien en hij zou het nog steeds overleven. Maar tegenwoordig lijkt het alsof we onze telefoons of laptops maar verkeerd aanraken deze kapot gaan. Daarom is zorgvuldige omgang met nieuwe technologie ontzettend belangrijk. Meestal als we een nieuwe telefoon of laptop hebben gaan we in het begin ongelofelijk voorzichtig ermee om, maar hoe langer we het apparaat hebben hoe laconieker we worden. Veel mensen gooien hun telefoon op hun bed bijvoorbeeld. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje.

Natuurlijk zijn over het algemeen de schermen van deze apparaten het meest gevoelig. Voor je het weet moet je je macbook scherm vervangen. Ga daarom voorzichtiger met je apparaten om. Houd je telefoon niet vast tijdens het fietsen aangezien als deze uit je handen valt de telefoon zeker kapotgaat. Koop daarnaast ook een beschermende hoes.

Schoonmaken

Een andere manier waardoor veel elektronica sneller kapotgaat is vies worden en stof. Dit geldt vooral voor laptops en computers. Een laptop kan veel langer meegaan als je een keer per jaar deze laat schoonmaken. Dit kost niet zoveel geld en is een stuk goedkoper dan een nieuwe laptop kopen. Als je een desktopcomputer hebt kun je deze ook zelf voorzichtig schoonmaken. Je doet dit stof weg te stofzuigen. Het gaat natuurlijk wel om elektronica dus ga er voorzichtig mee om. Als je deze tips gebruikt gaat je elektronica een stuk langer mee. En vergeet daarnaast niet voorkomen altijd een stuk goedkoper is dan repareren of vervangen.