Categories
Financieel Wonen

De financiën bij het kopen van een huis

Een huis kopen, of toch niet? Verhuizen, of toch niet? We hebben onszelf deze vragen allemaal wel eens (of vaker dan wel eens) gesteld. Wat beweegt je tot het stellen van deze vraag? Wil je deze stap echt gaan maken of is het omdat het erover nadenken en (online) (be)kijken naar en van andere huizen alleen al leuk is?

Het kopen van een huis, of dit nu het eerste huis is wat je koopt of niet, is en blijft een grote en spannende stap waar een langer traject aan vooraf gaat. Want, waarom wil ik een (nieuw) huis kopen, en waar wil ik dan gaan wonen? Appartement, rijtjeshuis of vrijstaand? Hoeveel kunnen we besteden aan een (nieuw huis) en voor hoelang wil ik de rente vast laten zetten? Je snapt en herkend het waarschijnlijk wel, het traject voorafgaand aan de handtekening is een hele belevenis op zich. 

Een huis kopen

Wanneer je jezelf alle vragen hebt gesteld die in het voortraject naar voren komen bij het bepalen waar en in wat voor type woning je wilt gaan wonen kun je gericht gaan zoeken naar jullie toekomstige nieuwe woning. Let the games begin! 

Die zoektocht begint over het algemeen online op de bekendere websites voor het vinden van een (nieuw) huis. Je ziet een mooi huis en stuurt deze meteen door naar je partner met de vraag of hij of zij dit ook een mooi en leuk huis vindt. Tijdens het heen en weer sturen van huizen krijgen jullie allebei een steeds beter beeld aan welke eisen jullie nieuw te kopen huis dient te voldoen. 

De aankoopmakelaar (als jullie die in armen hebben genomen) gaat vervolgens samen met jullie, en op basis van de voor jullie belangrijke eisen, een lijstje maken met huizen waar jullie dan samen naar gaan kijken. Tenslotte is het gevoel wat je krijgt van een huis als je erdoorheen loopt bij het bezoeken van belang omdat je daar tenslotte nog heel lang wilt gaan wonen. 

De financiën 

Het kopen van een (nieuw) huis valt of staat met de financiën. Kunnen we de rond hypotheek krijgen die nodig is voor dat ene huis wat wij zo leuk vinden? Hoe ziet onze financiële situatie er op dit moment uit, en hoe verwachten we dat die eruit ziet over zeg 10 tot 20 jaar? Deze vragen zijn belangrijk om te stellen en uit te zoeken want bij het afsluiten van een (nieuwe) hypotheek zijn dat vragen waar je rekening mee moet houden. Je kunt bijvoorbeeld je hypotheekrente 20 jaar vast laten zetten wat gunstig kan zijn op het moment dat deze laag staat en jij daar dus 20 jaar lang van kan profiteren. Kijk hiervoor eens op de website van Hypotheekrente.nl daar zij een breed aanbod hebben van de verschillende banken en opties in 1 oogopslag.