Categories
Wonen

Geïntegreerde zonnepanelen plaatsen? Dit moet je weten!

Wil jij zonnepanelen op je dak (laten) plaatsen en zo je huis verduurzamen? Dat is een slimme keuze, want het plaatsen van zonnepanelen is een investering die zich snel terugverdient. Zeker met de huidige energieprijzen. Er zijn echter tal van soorten en maten zonnepanelen, waardoor het maken van de juiste keuze wel eens lastig kan zijn. Daarom is het belangrijk om de juiste informatie in te winnen over de verschillende soorten zonnepanelen. In dit blog lees je alles over geïntegreerde zonnepanelen, zodat je een goed beeld kunt vormen over dit type zonnepanelen, de voordelen hiervan en of ze passen bij jouw situatie. Lees je mee? 

 

Wat zijn geïntegreerde zonnepanelen?

Wanneer je een huis ziet met zonnepanelen, zijn de zonnepanelen vaak geplaatst op de bedekking van het dak, dus bovenop de dakpannen. Dit is anders bij geïntegreerde zonnepanelen, ook wel indak zonnepanelen genoemd. Indak zonnepanelen dienen namelijk niet alleen als zonnepaneel, maar ook als dakbedekking. Wanneer geïntegreerde zonnepanelen geplaatst worden, wordt dan ook de originele dakbedekking verwijderd en wordt hier een kunststof laag geplaatst die het water afvoert. Daarna worden de zonnepanelen vastgemaakt aan de constructie van het dak. 

Welke voordelen hebben geïntegreerde zonnepanelen?

Geïntegreerde zonnepanelen hebben diverse voordelen. De voornaamste reden die mensen aandragen voor de keuze voor dit type zonnepanelen, is dat het er simpelweg beter uitziet dan reguliere zonnepanelen. De zonnepanelen vormen nu een net geheel met het dak, in plaats van dat de zonnepanelen en dakpannen zich op diverse hoogten bevinden. Dit ziet er een stuk strakker uit! Ook is er, wanneer je kiest voor geïntegreerde zonnepanelen, minder belasting van het dak nodig dan wanneer je zonnepanelen bovenop de dakpannen laat plaatsen. Ga je een nieuwbouwwoning kopen? Dan kun je profiteren van lagere kosten, doordat je geen dakpannen hoeft aan te schaffen omdat je zonnepanelen ook de functie van dakbedekking vervullen. Wil je helemaal profiteren van een mooi uitziend dak met zonnepanelen? Kies dan voor zonnepanelen dakpannen. Zo vallen de panelen minder op en oogt je dak als een regulier dak met dakpannen, maar profiteer je wel van de extra opgewekte energie! 

 

De kosten van geïntegreerde zonnepanelen

Het plaatsen van geïntegreerde zonnepanelen is vaak iets duurder dan het plaatsen van reguliere zonnepanelen. Hoeveel hoger de kosten precies uitvallen, is afhankelijk van de hoeveelheid zonnepanelen die je aanschaft en bij welke aanbieder je de panelen koopt. Wanneer je een nieuwbouwwoning aanschaft, is dit verschil gecompenseerd doordat de aanschaf van dakpannen overbodig is