Categories
Wonen

Goede ventilatie

Schone en frisse lucht is natuurlijk altijd al belangrijk geweest. Maar zeker tijdens de huidige pandemie is dit extra belangrijk geworden. Het Covid 19 virus verspreidt zich aerosolen die in de lucht rondvliegen. Door je huis of kamer dus goed te ventileren kan je ervoor zorgen dat de kans op besmetting zo min mogelijk blijft. Maar dit geldt ook voor winkels, supermarkten, kappers en schoonheidsspecialisten. Zeker in kleine ruimtes waar je met meer dan 1 persoon in zit is ventilatie noodzakelijk. Door maatregelen zoals mondkapjes en 1,5 meter afstand kan je een groot deel van de besmetting al beperken, maar helaas niet alles. Geen idee hoe je je kamer goed kan ventileren? Lees dan snel verder!

Ventileren

Er zijn natuurlijk verschillende Ventilatie mogelijkheden waar je uit kan kiezen. Maar als eerste grote tip, ventileer 24 uur per dag. Velen experts hebben het advies gegeven om 24 uur per dag, 7 dagen per week te ventileren. Zoals eerder al is vernoemd is ventilatie erg belangrijk met betrekking tot het corona virus. Ook als er zich niemand in een ruimte bevindt, is ventileren noodzakelijk om de luchtcirculatie optimaal te houden. En op deze manier in de woning een zo gezond mogelijk binnenklimaat te creëren. Om een gezond binnenklimaat te realiseren, is de aanvoer van verse buitenlucht de sleutel tot succes. Klimaatsystemen zijn van groot belang voor de gezondheid van de mens. Het is logisch dat je geen geld hebt voor een super deluxe ventilatiesysteem. Creëer dan een goed binnenklimaat door middel van verse buitenlucht. Zet minimaal 2 keer per dag 15 á 20 minuten alle ramen en deuren op elkaar open. Zo is de stroom van verse buitenlucht optimaal en kunnen alle aerosolen naar buiten en is er weer een frisse leefruimte.

Een ventilatiesysteem

Als groot bedrijf of keten is het wel het overwegen waard om een ventilatiesysteem aan te schaffen. Want slechte lucht verhoogt niet alleen de kans op corona maar kan ook zorgen voor astma, hoofdpijn, duizeligheid, chronische verkoudheid en concentratieproblemen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een ventilatietoestel met warmteterugwinning. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende capaciteiten en formaten. Voor ieder bedrijf is er dus een juist ventilatiesysteem. De meest voorkomende soort ventilatie is mechanische ventilatie. Met mechanische ventilatie wordt op gecontroleerde wijze, gebruikte binnenlucht afgevoerd. De luchtaanvoer verloopt, via ventilatieroosters in deuren, ramen of schuifpuien. De ventilator zuigt via ventilatiekanalen en roosters lucht uit de keuken, badkamers en het toilet. Een andere manier van ventileren is balansventilatie. Voor balansventilatie is een netwerk van ventilatiekanalen en ventilatoren nodig wanneer dit centraal geregeld is, bijvoorbeeld bij jou op zolder. Verse lucht wordt toegevoerd in woon- en slaapkamers en gebruikte lucht wordt afgezogen uit keuken, badkamer en toilet.