Categories
Business

Zo veel keuze: welk PIM systeem is het beste?

Je bent eruit: een PIM systeem is de beste oplossing voor jouw problemen. Problemen die te maken hebben met de productinformatie in je B2B webshop. Want door de grote hoeveelheid producten die je aanbiedt in je webshop, heb je ook kilometers aan productinformatie te beheren. Hoe maak je dit gemakkelijker en efficiënter? Juist. Met een Product Information Management (PIM) systeem.

Waar biedt een PIM systeem oplossingen voor?

Zoals we hierboven al noemden, kan een PIM systeem de oplossing zijn als je het overzicht kwijt bent in het beheren van je productinformatie. De product content is verspreid over verschillende personen binnen je organisatie, die ook allemaal hun eigen aanpassingen doen. Productfoto’s worden niet bewaard op een centrale plek en prijsveranderingen moeten handmatig worden doorgevoerd. Voor een groeiende webshop is dit verre van de beste manier om te werken.

Een PIM systeem kan ervoor zorgen dat alle productinformatie wordt uitgebreid en op een centrale plek bewaard. Door een koppeling van het PIM systeem met je webshop, is de informatie altijd up to date als deze bij klanten terecht komt en wordt het proces geautomatiseerd. Dit scheelt veel tijd en voorkomt menselijke fouten.

Welk PIM systeem moet ik kiezen?

Er zijn veel verschillende aanbieders van PIM systemen; denk aan SAP Hybris, Informatica, Riversand, IBM InfoSphere, Stibo, Inriver, Salsify en Oracle. Toch zijn er maar twee systemen die open source worden aangeboden. Dat wil zeggen dat je voor deze platformen geen hoge licentiekosten hoeft te betalen en ook geen onverwachte investeringen hoeft te doen. De twee open source platformen zijn Akeneo en Pimcore.

Omdat we een groot voordeel zien in een open source PIM systeem, hebben Akeneo en Pimcore onze voorkeur. Maar welk PIM systeem wint het van de ander?

Akeneo heeft in principe alles wat je van een PIM systeem verwacht; het systeem weet om te gaan met hele grote hoeveelheden productinformatie en maakt het je daarom een stuk gemakkelijker om je product content te ordenen, centraal te beheren en ook op al je kanalen te distribueren.  

Pimcore biedt nog meer dan dat. Het is het enige open source platform dat Product Information Management (PIM), Digital Asset Management (DAM), Master Data Management (MDM) en e-commerce bevat. Deze verschillende mogelijkheden zorgen ervoor dat het organisaties op verschillende vlakken kan helpen. Waar je bij andere PIM systemen koppelingen met die applicaties nog moet maken, is dit bij Pimcore niet nodig. Bovendien heeft Pimcore geen enterprise versie, iets wat Akeneo wel heeft. Dit maakt Pimcore de beste keuze uit de vele PIM systemen.