Categories
Financieel

Het leren spenderen

Een geld lening kan erg makkelijk zijn en je verder helpen, echter komen hier vaak veel verantwoordelijkheden bij kijken. Zo moet je namelijk goed nadenken over waar je je geld aan uitgeeft. Als er veel geld op je rekening staat is het erg verleidelijk om ook weer snel veel geld uit te geven. Daarom is het erg belangrijk om het verschil tussen iets willen en iets nodig hebben.

Geld uitgeven met een doel

Iedereen koopt van tijd tot tijd wel graag eens iets, geld uitgeven oftewel dingen kopen is namelijk erg leuk en zeker niet verboden. De enige reden wanneer dit een probleem zal kunnen worden is wanneer het geld uitgeven gaat draaien om het spenderen zelf en niet om wat je koopt. Wat erg helpt is om jezelf af en toe de vraag te stellen: heb ik dit daadwerkelijk nodig of kan ik ook zonder? Dit is vaak een essentiële vraag op het vlak van spenderen. 

Het komt namelijk best vaak voor dat je dingen koopt die je absoluut niet nodig zal hebben maar wel graag wilt kopen. Dit is een grote valkuil voor het sparen of besparen van geld. Als je iets niet nodig hebt is het handig om er over na te denken om de aankoop niet te doen en links te laten liggen. Zo voorkom je dat je niet onverwachts in de problemen komt bij onvoorziene kosten of het uitgeven aan geld wat een verspilling is. 

De nood om te spenderen

Het is een aardig moeilijke vraag om jezelf te stellen wat je nou daadwerkelijk nodig hebt en wat overbodig is. De meeste aankopen die gedaan worden zijn namelijk in een impuls gedaan. Zo koopt ongeveer 70% van de bevolking  iets uit een impuls dat oorspronkelijk niet op het lijstje stond, bijvoorbeeld in de supermarkt. Een impulsaankoop is namelijk een aankoop die oorspronkelijk niet gepland was. Om dit op te lossen is door een tijdje zonder het product te doen dat je zou willen kopen, heb je na een tijdje dit product toch nodig dan kan je dit altijd nog aanschaffen. Zo vermijd je nutteloze aankopen.

Een gewoonte veranderen

Als je erg gewend bent om impulsieve aankopen te doen is het in het begin nogal lastig om die gewoonte af te leren. Gelukkig zal na een tijdje effectief nadenken over het spenderen even gewoon worden. Het lijkt als het ware een schoonmaak van je spendeer gedrag.