Categories
Nieuws

Het ontstaan van Black Friday

Op 27 november is het weer de dag van de gekke kortingen; Black Friday. Op deze dag verzamelen consumenten zich voor de deuren van de winkel of achter hun laptops om de beste deals te sluiten. Tegenwoordig is Black Friday vaak al meer een evenement dan een enkele dag. Zo bestaat er ook al Cyber Monday. Dit is de maandag na Black Friday, dus maandag 30 november, en deze dag staat ook in het teken van hoge kortingen. Zo doet onder andere Mediamarkt naast Black Firday ook mee aan Cyber Monday. Maar hoe is deze traditie eigenlijk ontstaan? In deze blog leg ik uit hoe Black Friday is ontstaan.

Wat is Thanksgiving en Black Friday?

Black Friday is de naam die gegeven is aan de dag na Thanksgiving. Deze dag wordt in Amerika en in Canada gevierd. Op deze dag wordt (traditioneel gezien God) bedankt voor de goede oogst en andere mooie dingen in het leven. Thanksgiving is een feestdag die in Amerika gevierd wordt op de vierde donderdag van november. Canada wijkt hiervan af en viert het al op de tweede maandag van oktober doordat de oogst eerder klaar is. Doordat de feestdag in Amerika altijd op een donderdag valt, en het de bedoeling is dat deze met de hele familie wordt gevierd, willen veel werknemers op de dag erna ook vrij hebben. Zodoende kan er 4 dagen met de familie worden gespendeerd. Deze volgende dag, is echter ook de start voor het inkopen van de cadeaus voor kerst. Dit gebruik is al lang gaande, maar de dag is pas zo’n 70 jaar geleden Black Friday gaan heetten.

De oorsprong van de naam

De oorsprong van de naam Black Friday is niet zonder discussie. Zo is er sinds de jaren ’80 een theorie dat de dag Black Friday heet doordat het, door de enorme inkopen van consumenten voor kerst, de eerste dag in dat de cijfers van de winkeliers in het zwart (black) komen te staan. In Amerika staan de cijfers voor winkeliers namelijk in een rode kleur als ze verlies maken en worden ze zwart als ze in de winst staan. Ook is er een theorie dat de naam slaat op de enorme verkeersdrukte op die dag. In Amerika gaat het los tijdens Black Friday en gaat het zo ver dat er soms zelfs wordt gestoeid/getrokken/gevochten om elektronica met hoge kortingen te verkrijgen. Vaak gaat het dan om tv’s op mobiele telefoons. Gelukkig kan in Nederland er vaak online besteld worden en kan je simpelweg Google’n naar de beste aanbiedingen, bijvoorbeeld; IPhone Black Friday.

In Nederland

Doordat Thanksgiving in Nederland weinig wordt gevierd, is ook Black Friday veel minder populair in ons land in vergelijking tot Amerika. Sinds 2015 kan er echter een toename worden waargenomen in het aantal Nederlandse winkels en websites die meedoen aan Black Friday. In Nederland zijn vooral elektronica en kleding in de aanbieding.