Categories
Tech

Hoe gaat het 3D-printen van metaal exact in zijn werk? Je leest het hier!

Een 3D-printer is vandaag de dag niet meer weg te denken uit onze samenleving. Met behulp van deze printer kun je talloze hulpmiddelen printen. Het is enkel een kwestie van het instellen van een ontwerp via de op de printer aangesloten computer. Indien dit gelukt is, gaat de printer direct aan de slag. Doordat een 3D-printer ontzettend handig is, zien we steeds meer van deze printers terug bij bedrijven. Zij hebben het produceren van onderdelen zo immers in eigen hand. Zodoende hoeft er aanzienlijk minder besteld te worden en dat is natuurlijk gunstig voor de uitgaven van een onderneming. Niet iedereen heeft echter evenveel kennis van 3D-printen. Je weet ongetwijfeld dat het met kunststof niet zoveel voorstelt, maar hoe zit het eigenlijk met metaal? In onderstaande tekst vertellen wij jou hoe het 3D-printen van metaal exact in zijn werk gaat.

Hoe werkt het?
In de metaalindustrie worden vaak grote metalen objecten geproduceerd. Bij aanvang van de productie zijn deze objecten vaak aanzienlijk groter dan hoe ze uiteindelijk verkocht worden. Gedurende de productie wordt er telkens metaal weggenomen om toe te werken naar het eindproduct. 3D-printen van metaal werkt eigenlijk net andersom. Er wordt in dit geval namelijk geen metaal weggenomen, maar juist toegevoegd. Het product waarmee gestart wordt, is dus juist kleiner dan het eindproduct. Hierdoor gaat aanzienlijk minder metaal verloren, want gedurende de productie wordt er niet of nauwelijks iets verwijderd. Het 3D-printen van metaal is dus een stuk beter voor het milieu, want er zijn immers aanzienlijk minder afvalstoffen.

Zo verloopt het printproces
Nu je weet hoe het 3D-printen van metaal ongeveer in zijn werk gaat, wordt het tijd een blik te werpen op het printproces. Er wordt altijd gestart met een dun laagje metaalpoeder op een bouwplaat. Het poeder wordt vervolgens aan elkaar gesmolten met behulp van lasers. Dit gebeurt uiteraard volgens het ontwerp dat je hebt ingevoerd voor aanvang van het printproces. Vervolgens zakt de bouwplaat telkens iets naar beneden en wordt hetgeen we hiervoor benoemde herhaald. Dit gebeurt net zo lang tot er een laag gevormd is. Vervolgens gaat dit per laag steeds zo door. Het eindresultaat bestaat uit een groot blok poeder. Hierin zit het gelaserde product. Indien je het poeder verwijdert, zie je het eindresultaat. Dit moet vervolgens nog wel behandeld worden met warmte, zodat spanningen ontlaten worden en mechanische eigenschappen verbeteren. Tot slot kan het object van de bouwplaat verwijderd worden, alvorens er nabehandeling als draaien, frezen, trommelen en stralen plaats kan vinden.

Printen van verschillende metaalsoorten
Metaal is een verzamelnaam voor allerlei verschillende ijzersoorten. Voordat je een 3D-printer voor metaal aanschaft, ben je vast en zeker benieuwd naar de mogelijkheden met zo’n printer. Deze mogelijkheden zijn nagenoeg eindeloos. Er zijn namelijk 3D-printers die verschillende metaalsoorten kunnen printen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om aluminium toe te voegen aan bepaalde producten. Hier houdt het echter niet bij op. Nee, want een 3D-printer voor metaal kan namelijk ook roestvast staal en titanium toevoegen aan jouw producten. Het is zelfs mogelijk om maraging staal, het staal dat gebruikt wordt voor de productie van gereedschappen, te printen. Kortom: je hebt talloze mogelijkheden voor wat betreft metaal printen met een 3D-printer.

Ook 3D-printers voor andere doeleinden
Je weet nu hoe het 3D-printen van metaal exact in zijn werk gaat. Ben je tot de conclusie gekomen dat dit toch niet is wat je zoekt? Geen probleem, want dan kun je vast en zeker een andere professionele 3D-printer gebruiken. Dergelijke printers maken het productieproces binnen jouw onderneming ongetwijfeld een stuk makkelijker. Bovendien kost het je aanzienlijk minder. De aanschaf van een printer is een flinke investering, maar op de lange termijn is het zeker de moeite waard. Je betaalt namelijk slechts eenmalig aanschafkosten voor het apparaat. Vervolgens moet je enkel nog filamenten kopen wanneer deze leeg zijn om de printer te kunnen gebruiken. Deze filamenten zijn echter ook niet bijzonder duur. Ze kosten in ieder geval lang niet zoveel als het laten produceren van specifieke onderdelen door een ander bedrijf.