Categories
Wonen

Hoe je kleine woonruimtes optimaal gebruikt

Iedereen wilt natuurlijk een groot huis waar ruimte is voor een inloopkast, een mooie ontvangsthal en een inloopdouche. Helaas is dat niet de realiteit en worden woningen in deze tijden alleen maar duurder. Gelukkig hoef je geen groot huis te maken om het mooi te laten ogen en het een echt thuis gevoel te geven. In deze blog geef ik een aantal tips om een kleinere woning toch ruim te laten ogen en voelen.

Kleuren

De kleuren van de muren hebben een grote impact in je huis. Deze kleuren beïnvloeden niet alleen de sfeer van de ruimte, maar hebben ook effect op het gevoel hoe je de ruimte ervaart. Zo kan zwart een mooie kleur zijn om een bijzondere ruimte te maken, maar doet dit de ruimte meestal wel kleiner ogen. Als je dus ruimte wilt creëren in een kamer, is het een goed idee om de muren in deze kamer een lichte kleur te geven.

Spiegels

Naast de kleuren van de muren, spelen ook spiegels een belangrijke rol in het groter laten ervaren van een ruimte. Heb je bijvoorbeeld een slaapkamer die naast het bed en de kasten weinig ruimte overlaat voor andere zaken? Dan kan een spiegelwand kopen een goede oplossing bieden. Een spiegel weerkaatst natuurlijk de ruimte, waardoor de kamer twee keer zo groot kan ogen. Dit kan voor je gevoel het verschil maken tussen een kleine bedrukkende slaapkamer en een ruime ontspannen slaapkamer. Als er geen wand vrij is voor een spiegel, kan je er ook voor kiezen om kasten te kopen waarbij de deuren een spiegel bevatten. Dit geeft enigszins hetzelfde effect als een spiegelwand, al zal de weerspiegeling natuurlijk wel onderbroken worden waardoor het effect wellicht minder sterk is dan bij een spiegelwand.

Glazen wanden

Ook met glazen wanden kan een ruimte optisch ruimer gemaakt worden. Neem het voorbeeld van een slaapkamer met een ensuite badkamer. Door een reguliere deur te plaatsen tussen de slaap- en badkamer creëer je natuurlijk een privé setting, echter maak je de ruimte wel kleiner ogen door een dergelijke deur. Als je ervoor kiest om ruimtes door een glazen wand, te laten scheiden kan je beide ruimtes veel groter laten ogen. Eventueel kan je de wand matteren als je toch een privé gedeelte wilt maken, het gaat immers wel om de badkamer in dit voorbeeld.

Naast het gebruiken van items die een ruimte optisch groter laten lijken, is het natuurlijk ook belangrijk om een kleinere ruimte praktisch te gebruiken. Dit kan gedaan worden door praktisch met opbergruimte om te gaan. Kiez bijvoorbeeld voor een bed met lades of voor kastjes die in de lucht hangen.