Categories
Wonen

Infrarood verwarming geeft een aangename warmte

Anders dan een normale centrale verwarming of kachel straalt een infrarood verwarming infrarood straling uit. Deze straling wordt ook wel vergeleken met de kracht van de zon en voelt daarom zeer aangenaam op de huid. Sinds een aantal jaren wordt deze techniek in huis toegepast en ik ben hier persoonlijk helemaal gek op. Zo biedt infrarood verwarming een hoop voordelen waarvan ik er nu een aantal zal opnoemen. Zo kun je voor jezelf een afweging maken of je geïnteresseerd bent in deze relatief nieuwe techniek of dat je liever aan de oude verwarmingsmethoden vast blijft zitten.

De voordelen van infrarood verwarming

Ten eerste is infrarood verwarming ontzettend energiezuinig. Op elektra gedreven energie verbruikt deze verwarming bijvoorbeeld geen gas. Daarnaast is de aanschafprijs van een stel infrarood panelen relatief laag wat het tot een goede investering maakt. Maar er is nog meer, veel meer. Zo kun je het zo gek niet verzinnen of er bestaat een oplossing voor. Een groot voordeel van infrarood verwarming vind ik bijvoorbeeld dat je de panelen in verschillende varianten kunt bestellen. Zo bestaan er fotopanelen, spiegelpanelen, schoolbord verwarming of zelfs plafond verwarming. Je begrijpt dat al deze varianten geschikt zijn voor een andere kamer in het huis. Zelf ben ik gek op de paneelverwarming omdat deze bijna niet opvalt in een ruimte. Zo’n oude centrale verwarming neemt een hoop ruimte in en staat vaak niet mooi. Met deze nieuwe infrarood verwarming heb je dat probleem niet.

Hoe werkt infrarood verwarming eigenlijk

Infrarood verwarming straalt straling uit. Deze straling voelt als de zon en verwarmt daarmee je huid. Echter is het zo dat deze warmte wel je huid en andere spullen verwarmt, maar niet een ruimte zelf. De spullen en objecten die door de straling warmte vast houden heten warmtedragers. Daarom werkt de straling alleen op relatief korte afstand en heeft dit geen nut om aan te zetten als je zelf niet in de ruimte bent. Er zijn twee verschillende soorten infrarood systemen die goed werken. Dit zijn namelijk licht en donker straling systemen. De donkere variant is uitstekend geschikt voor bijvoorbeeld een werkkamer of gezellige woonkamer.

Als tips zou ik je willen meegeven eerst goed voor jezelf na te gaan waar je precies naar op zoek bent. Zo kun je er natuurlijk ook voor kiezen om alleen maar een deel van je woning te verwarmen met bovenstaande techniek. Denk hierbij aan de woonkamer en de badkamer. De overige ruimtes zou je natuurlijk gewoon met een centrale verwarming kunnen verwarmen. Ook zul je jezelf goed moeten inlezen in de verschillende modellen en varianten om zo tot een goede keuze te kunnen komen. Echter vond ik dat helemaal niet vervelend en zelfs leuk om te doen!