Categories
Lifestyle

Is jouw woning al voorzien van zonnepanelen?

Wil jij ook steeds milieuvriendelijker gaan leven maar weet je niet goed hoe je hier nu precies mee kunt beginnen? Dan zijn zonnepanelen wellicht de perfecte oplossing voor jou. We zijn ons er allemaal steeds meer van bewust dat we nu echt een steentje moeten bijdragen aan een schoner milieu. Dagelijks worden we geconfronteerd met beelden van de uitstoot van schadelijke gassen, leefgebieden van allerlei diersoorten die worden verkleind en een hoeveelheid plastic in het water waar we ons maar nauwelijks een voorstelling bij kunnen maken. In eerste instantie lijken deze zaken ver van ons af te staan en lijken we hier maar weinig invloed op uit te kunnen oefenen. Maar niets is minder waar, zodra iedereen ervoor kiest om milieubewust te gaan leven zullen we al snel veranderingen zien. Stapje voor stapje kan ook jij je leven hierop aanpassen. En hoe nu beter te beginnen dan met de aanschaf van zonnepanelen!

Zo werkt een zonnepaneel

Om erachter te komen of een zonnepaneel iets voor jou is, is het natuurlijk belangrijk om te weten hoe het precies werkt. Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen die licht omzetten in elektriciteit. De elektriciteit die hiermee wordt opgewekt is gelijkstroom, die vervolgens weer wordt omgezet naar wisselstroom door de omvormer. De wisselstroom kun je vervolgens direct gebruiken voor elektrische apparaten in je huis, zoals de koelkast en wasmachine. Ben je nu niet zo vaak thuis en verbruiken de apparaten niet alle energie die je hebt opgewekt, dan lever je deze energie gewoon terug aan het energienet. Dit wordt automatisch ingehouden op je energierekening.

Waarom kiezen voor zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn simpel gezegd niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Je moet er wel een beetje geduld voor hebben, want de investering verdien je gemiddeld binnen zo’n zeven jaar terug. Maar zet dat tegenover de 25 jaar (de levensduur van de zonnepanelen) en je ziet dat het de investering meer dan waard is. Daarnaast haal je met de energie van zonnepanelen je eigen groene stroom binnen waarmee je het milieu een groot plezier doet. Mocht je na een tijdje willen verhuizen, dan tellen de zonnepanelen op bij de waarde van je huis. Omdat er dan sprake is van een beter energielabel en lagere maandlasten verdien je extra geld bij de verkoop van je huis.

Zo ga je te werk

We begrijpen goed dat je met al deze informatie geïnteresseerd bent geraakt in zonnepanelen. Voordat je ze zomaar aanschaft is het belangrijk je goed te laten informeren door een professional. Hoeveel zonnepanelen passen er bijvoorbeeld op je dak, hoe kun je ze het beste onderhouden en schoonmaken, welke omvormer is geschikt voor het dak, is de elektriciteitsmeter wel geschikt en welke service en garanties worden er geboden. De zonnepanelen kun je vervolgens in heel Nederland wel aanschaffen, zoek bijvoorbeeld eens op “Zonnepanelen in Groningen”, gegarandeerd dat je de aanbieder vindt die goed bij jou past. Dan is het nog maar even wachten voor je kunt genieten van deze milieu- en portemonneevriendelijke stroom!