Categories
Wonen

Met airco koel de zomer door

Een airco zorgt ervoor dat warme lucht omgezet wordt naar koude lucht. Middels een koudemiddel wordt warmte getransporteerd. Maar wat is een koudemiddel precies? Wij leggen je het uit.

Aircogas

Een koudemiddel wordt ook wel aircogas genoemd. Een koudemiddel is een stof die in waterpompen, of ook wel compressors, wordt gebruikt om warmte te transporteren. In het aircosysteem verdampt middels koudemiddelen een vloeistof waardoor de warmte in de omgeving verdwijnt. Het is dan ook noodzakelijk om het desbetreffende koudemiddel af en toe bij te vullen. Het is namelijk zo dat deze stof, bestaande uit kleine moleculen, jaarlijks 10% van zijn vulling kwijtraakt aan de buitenlucht. Als je dit niet doet zakt de druk te veel waardoor de werking vermindert. Uiteindelijk zal de werking geheel stoppen. Vul het dus op tijd bij. Om bijkomende ongemakken te voorkomen.

Mobiele airconditioning

Het koudemiddel r134a is de standaard geweest voor mobiele airconditioning systemen. Hier vinden veel ontwikkelingen in plaats en ontstaan er nieuwe koudemiddelen. Door deze ontwikkelingen wordt de milieubelasting beperkt. Ondanks deze ontwikkelingen zal 134a nog een hele tijd gebruikt worden om de oudere, die reeds in gebruikt zijn, airconditioning systemen te onderhouden.

Verdubbeling

De prijzen van r134a stijgen jaarlijks. Dit aangezien het, het milieu meer belast. R1234yf werd jaren geleden al geïntroduceerd. Dit middel is veel minder belastend voor het milieu. Dit kan je vooral terugzien als we kijken naar de gwp-waardes (global warming potential).  Zo heeft R123a een gwp-waarde van 1430 en R1234yf een gwp-waarde van 4. Het is dan ook zo dat de wetgeving steeds meer producenten dwingt om de productie te verminderen. Dit allemaal om het broeikaseffect tegen te gaan. Hierdoor stijgt dus ook de prijs. Desondanks rijden er nog steeds veel auto’s rond met een installatie voor r134a. Hiervoor is het dus belangrijk dat dit koudemiddel leverbaar is en blijft. Het is namelijk brandgevaarlijk als er in de oude aircosystemen r1234yf wordt gebruikt.