Categories
Reizen

Op vakantie gaan is gezond

Uit recent wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat wie minstens twee keer per jaar op vakantie gaat, minder kans heeft een stressgerelateerde ziekte te ontwikkelen. Niet iedereen ervaart de vakantie als een stressloze periode. Een vakantie is echter onmisbaar om te kunnen herstellen van de dagelijkse stress die verplichtingen op het werk en binnen het gezin met zich meebrengen.

Herstellen van de dagelijkse stress

Lichaam en geest hebben tijd nodig om te herstellen van stressvolle situaties zoals die zich in het dagelijks leven voordoen. Wie bijvoorbeeld veel stress ervaart op het werk, heeft de avonden en het weekend nodig om hiervan te herstellen. Je herstelt dan meestal voldoende om er weer een werkweek tegenaan te gaan, maar voor een volledig herstel heb je meer tijd nodig. Een vakantie is het ultieme moment om je lichaam weer volledig op te laden. Alleen het uitzoeken van een voordelige vakantie helpt je al bij het beter kunnen hanteren van de dagelijkse stress, want je weet dat er een periode van herstel aan komt.

Bouw een reserve op

Vakantie zorgt er niet alleen voor dat je herstelt van de stress, je bouwt ook een reserve op om de toekomstige stress te kunnen hanteren. Wie een stressvol leven leidt, heeft aan een enkele vakantie echter niet genoeg om stressgerelateerde ziektes zoals hart- en vaatziekten en een burn-out te voorkomen. Wanneer er naast het scoren van de perfecte vakantie deal een goede balans is tussen werk en privé en er regelmatig een vrije dag wordt opgenomen om het energieniveau weer op peil te brengen, ben je echter al aardig goed op weg.

Doe wat jij leuk vindt

Voor de meeste mensen begint het herstel automatisch wanneer de vakantiebestemming bereikt is. Sommige mensen hebben er echter meer moeite mee om de stress van thuis los te laten. Om optimaal te profiteren van de helende werking van een vakantie is er slechts één ding wat je moet doen: activiteiten waar je energie van krijgt. Dit zijn activiteiten die volledig op jouw lijf geschreven zijn, dingen die jij leuk vindt.

Waar krijg jij energie van?

Je kunt herstellen van stress door de hele dag aan het strand te liggen met een cocktail in je hand. Voor veel mensen is dit het ultieme idee van ontspanning. Het is echter de vraag of dit voor jou werkt. Bij mensen voor wie ontspanning een opgave is, kan een actieve vakantie juist de perfecte energiebooster zijn. Onder het motto ‘geen ontspanning zonder inspanning’ kan je terwijl je fietst, wandelt of raft stress kwijtraken en energie verkrijgen. Welke manier je ook kiest, het belangrijkste is dat je er plezier aan beleeft.

Vitamines tanken

Je krijgt dus meer energie doordat je alleen maar doet waar jij zin in hebt. Het voordeel van een vakantie is dat dit meestal activiteiten zijn die je buiten doet. Of je nu aan het strand ligt of gaat fietsen: je lichaam krijgt de kans om heel veel vitamine D te tanken. Vitamine D zorgt ervoor dat je meer energie krijgt en verbetert de weerstand. Op die manier ben je nog beter bestand tegen de stress die bij thuiskomst op je wacht.

Geniet van de ervaring

Wie op vakantie gaat, creëert dierbare herinneringen. Niet alleen de ervaring van een nieuwe cultuur en een vreemd landschap zorgen voor een positief gevoel. Het zijn vooral de herinneringen die je deelt met je reisgenoten. Ga dus vooral dingen doen waar je energie van krijgt en doe dit samen met je vriend of vriendin. Een gedeelde herinnering brengt de energie van de vakantie na afloop mee naar huis.