Categories
Business

Palmolie en het milieu

Palmolie wordt tegenwoordig veel genoemd, in positief licht of in een iets minder positief licht. Palmolie zelf is een positief product, maar de productie ervan is niet helemaal positief voor iedereen. In deze blog wordt alles over palmolie en de productie ervan besproken.

Wat is palmolie precies?

Palmolie is een plantaardige olie. Het wordt gemaakt van het vruchtvlees van de palmvrucht, wat groeit aan oliepalmen. Palmolie zit vrijwel overal in: eten, verf, schoonmaakmiddelen, cosmetica en biodiesel. De redenen hiervoor variëren, maar er is één bekenede noemer. Palmolie is relatief goedkoop en een goed alternatief op het gebruik van aardolie. In eten wordt het daarnaast gebruikt, omdat palmolie zelf geen smaak heeft, maar wel een goede kwaliteit geeft. In vrijwel elke soort pindakaas zit bijvoorbeeld palmolie, om de pindakaas meer smeerbaar te maken en om ervoor te zorgen dat de olie zich niet afscheidt van de rest van de pindakaas. Palmolie is dus vrijwel onmisbaar in deze producten. Het enige nadeel dat palmolie zelf heeft, is dat het een hoger percentage verzadigd vet heeft tegenover andere oliën. Te veel verzadigd vet kan zorgen voor hart- en vaatziekten, waardoor het zeker belangrijk is om te letten op de hoeveelheid consumptie van verzadigd vet.

De productie

Palmolie, zoals eerder genoemd, is een relatief goedkope olie. Dit komt omdat de productie van palmolie erg goedkoop is. De opbrengst per hectare is groot en komt vaak vanaf goedkope grond. Eén hectare met oliepalmen levert gemiddeld 3,6 ton palmvruchten. Dit is ongeveer 4000 liter olie, erg veel dus. Maar niet genoeg.

De vraag naar palmolie stijgt elke dag. Alleen Europa alleen al importeert ongeveer drie miljard liter palmolie per jaar. Omdat de vraag zo groot is, willen sommige bedrijven iets doen wat palm oil deforestation genoemd wordt: het regenwoud wordt ontbost om meer ruimte te maken voor oliepalmen om zo meer palmolie te kunnen produceren. Het weghalen van het regenwoud brengt verschillende problemen met zich mee en wordt over het algemeen niet erg geapprecieerd. Het brengt problemen zoals een verandering in het klimaat en minder leefruimte voor verschillende dieren en mensen. Daarom zijn bedrijven zoals EPOA bezig om de productie van palmolie milieuvriendelijker te krijgen. Dit doen zij om ervoor te zorgen dat er geen ontbossing plaats vindt en de markt te duwen naar een duurzamere toekomst. Palmolie is vrijwel onmisbaar. Alle alternatieven zijn niet beter, maar verbruiken juist meer middelen en land. Daarom is het belangrijk om palmolie te blijven gebruiken, maar op een ethisch verantwoorde manier.