Categories
Lifestyle

Tijd voor een gehoortoestel

 

Het gehoor van de mens is een gevoelig zintuig wat gemakkelijk kan beschadigen. Ook door ouderdom kan het gehoor minder worden. Wanneer dat het geval is, kunnen we kiezen voor een audicien. Hij kan een hoortest doen om vast te stellen op wel niveau ons gehoor is en vervolgens helpen bij de aanschaf van een gehoortoestel.

Gehoortoestel

Een gehoortoestel is een apparaat wat assisteert bij het gehoor van de mens. Door verschillende situaties kan ons gehoor minder worden en een gehoorapparaat kan hierbij helpen. Er is een breed scala aan verschillende gehoorapparaten. Er zijn goedkopere apparaten die assisteren bij het gehoor van de omgeving, maar er zijn ook duurdere apparaten die verschillende andere functies bevatten. Welk hoortoestel het beste bij jou past is natuurlijk aan jou. Voor dat je een hoorapparaat wil aanschaffen, ga je langs bij een audicien.

Hoortest

Een opticien kent eigenlijk iedereen wel, maar een audicien is minder bekend. Deze persoon doet eigenlijk hetzelfde als een opticien, maar dan bij de oren. Hij test dus het gehoor en op welk niveau zich dat bevind. Dat doet hij door middel van een hoortest. Hierbij gebruikt hij verschillende instrumenten om vast te stellen wat het niveau van het gehoor is. Zo laat hij bijvoorbeeld piepjes horen die aan een oor worden afgespeeld om te kijken of iemand goed kan horen waar het geluid vandaan komt. Wanneer het gehoor niet meer helemaal goed is, kan hij vervolgens helpen bij de aanschaf van een gehoortoestel.

Kosten gehoortoestel

De kosten van een gehoortoestel kunnen enorm verschillen. Zo heb je toestellen van 100 a 200 euro, maar ook toestellen van duizenden euro’s. Het ligt er maar net aan welke functies iemand allemaal op het hoortoestel wil hebben en hoe nieuw hij moet zijn etc. Sommige kosten van hoortoestellen worden vergoed door de zorg verzekering. Vaak wordt 25 procent van het apparaat sowieso verkocht. Wanneer je dan een toestel neemt van duizenden euro’s is de eigen bijdrage alsnog erg hoog. Wanneer je kiest voor een goedkoper apparaat, betaal je zelf ook minder mee. Je kan ook kiezen voor een aanvullende zorgverzekering. Deze bijvoorbeeld de eigen bijdrage tot een bepaalde bedrag vergoeden. Op die manier kost het toestel dan helemaal niets voor degene die hem koopt. Hoe dit precies zit is natuurlijk per verzekering verschillend. Neem contact op met de zorgverzekeraar om te zien hoe dit bij jou zit.