Categories
Lifestyle

Vaak Rugpijn? Gebruik deze tips!

Pijn

Sommige mensen zullen het meteen herkennen, andere mensen hebben het nog nooit meegemaakt (en ik hoop voor je dat dat zo blijft): pijn in je rug. Vaak komt het uit het niets. Je pakt een schroefje van de grond, ademt verkeerd in tijdens het bukken of vergist je hoe zwaar iets is en vertilt je in het proces. Allemaal met hetzelfde resultaat: die o zo herkenbare knak in je rug en een behoorlijke stijfheid er achteraan. Nadat de stijfheid zichzelf heeft verwijderd heb je vaak nog een lange tijd last van je rug. Logisch, je hebt een flinke klap hiervan gehad. Net als een gescheurde kruisband of enkelband, zal het nog lang een gevoelige plek blijven. Om je toch zo veel mogelijk te ontlasten geef ik je de volgende tips. Misschien gaat de pijn zo wat sneller over.

Tips

  • Ga niet stilzitten, maar blijf bewegen. Bij een zere rug doet vrijwel alles pijn, dus stilzitten heeft geen zin – ook dat voel je enorm. Ga wandelen, probeer voorzichtig te fietsen of te sporten. Door in beweging te blijven komt er meer vers bloed in je rug terecht wat de genezing doet versnellen.
  • Til voorlopig geen zware  spullen. Met een gebroken arm ga je ook niet armpje drukken, dus waarom zou je je rug wel zo belasten? Laat andere mensen even voor je tillen tot het beter gaat.
  • Investeer in een goed bed! Een goed matras is echt het halve werk. Immers, tijdens het slapen worden de kussentjes tussen je wervels weer rechtgetrokken. Wij hebben in huis sinds kort mooie boxsprings. Mijn pijn is in de ochtend als ik opsta nu een stuk minder.
  • Heb je een zittende baan? Zit niet te lang in je stoel – daar krijg je alleen maar meer pijn en stijfheid van. Kijk of je ergens een kruk vandaan kan halen, of neem zo een bal om op te zitten. Beiden zorgen ervoor dat je recht moet blijven zitten en niet onderuit gezakt kan werken. Daarnaast hebben veel werkplekken een sta/zitbureau, waardoor je afwisselend staand en zittend kan werken. Probeer hier gebruik van te maken, maar let er wel op dat je niet te lang gaat staan. Vaak ga je dan hangen, en dat is dan weer niet de bedoeling.
  • Over hangen gesproken: als je een trapgat hebt kan het heel lekker zijn om hier even in te gaan hangen. Zo strekt de rug zich uit en hoeft hij even geen gewicht te dragen. Geen trapgat? Een fitnessstang in de deuropening werkt net zo goed. Succes!