Categories
Wonen

Verschillende soorten matrassen om lekker op te slapen

We willen allemaal lekker slapen. Daarom is het uitzoeken van een nieuw bed iets om zorgvuldig te doen. Een goede nachtrust heeft namelijk veel invloed. De manier waarop je ligt en de hoeveelheid slaap die je krijgt, kan veel doen met je lichaam. Een fatsoenlijk matras is een van de eerste dingen waar je op moet letten. Er zijn nogal wat opties wat betreft het kopen van een nieuw matras. Dit zijn er een paar op een rij. 

Koudschuim matras

Koudschuim matrassen staan bekend om hun veerkracht. Ook zijn ze goed ventilerend, en daarmee geschikt voor mensen die het snel te warm hebben ’s nachts. Een koudschuim matras past zich aan je lichaamshouding aan en keert altijd weer terug in de oorspronkelijke vorm. Koudschuim is verder van nature anti-allergisch. Je hebt dus geen last van huisstofmijt. 

Traagschuim matras

Leuk feitje: traagschuim wordt ook wel NASA-schuim genoemd, omdat het werd gebruikt bij lanceringen om de druk op het lichaam van de astronauten te verlichten. Het schuim reageert langzaam, en wordt vanzelfsprekend om die reden traagschuim genoemd. Omdat het zich aanpast aan je lichaam, is het ook drukverlagend. Met traagschuim voorkom je kuilvorming in je matras, want het schuim vormt zich ook langzaam weer terug naar de originele vorm. Ook wordt het lekker warm en is daarmee zeer comfortabel. 

Medisch matras

Er zitten veel voordelen aan medische matrassen. Deze zijn drukverlagend, waardoor de druk die jij op het matras uitoefent gelijkwaardig over je hele lichaamsoppervlakte wordt verdeeld. Dit is heel fijn als je veel last hebt van pijnklachten, zoals rugpijn, spierpijn of gewrichtspijn. Ook als je veel moet liggen is het aan te raden om voor een medisch matras te gaan. Ze zijn ook goed ventilerend en anti-allergisch. 

Pocketveer matras

Dit is een stevig matras, want de kern bestaat uit metalen veren. Het is zeer geschikt voor wat zwaardere mensen. Elke veer werkt individueel, en daardoor kan het matras zich aanpassen aan jouw lichaam. Bij de schouders en heupen zitten er wat zachtere veren, zodat het lichaam de juiste houding aanneemt. Het matras ventileert goed en is koel, dus voor mensen die het snel koud hebben is dit niet zo geschikt. Een pocketveer matras gaat lang mee, zo’n 8 tot 12 jaar. Metalen veren klinken misschien niet comfortabel, maar de afdeklaag is lekker zacht. Je kan kiezen voor een afdeklaag van koudschuim of traagschuim. 

Er zijn natuurlijk nog meer soorten matrassen om uit te kiezen. Het is altijd aan te raden om ze uit te proberen in een matrassenwinkel en advies te vragen aan het personeel, want zij weten er het meeste van. Dan kan jij lekker slapen!