Categories
Wonen

Vijf tips om problemen met je cv-ketel te voorkomen

Wil jij er in de wintermaanden warmpjes bij zitten? Dan is het zaak dat jouw cv-ketel naar behoren functioneert. Dit apparaat zorgt er namelijk voor dat water in radiatoren en in een vloerverwarmingsinstallatie verwarmd wordt. Hierdoor ontstaat er een aangename temperatuur in huis. Althans, wanneer jouw cv-ketel gewoon werkt. De ketel kan echter ook problemen gaan vertonen. Wil jij dit voorkomen? Wij geven je hier vijf tips om een storing voor te zijn!

1. Check de waterdruk geregeld

Een cv-ketel moet een waterdruk hebben van minimaal 1 bar. Indien de druk lager is, functioneert het apparaat niet goed meer. Inspecteer de waterdruk dus regelmatig. Is de druk te laag? Vul de ketel dan bij met water om problemen te voorkomen.

2. Ontlucht de installatie

Maakt één van jouw radiatoren een tikkend geluid? Dan is dit vaak een teken van een te grote hoeveelheid lucht in de ketel. Het ontluchten van de ketel kan hierbij helpen. Dit is niet altijd het geval. Ook het ontluchten van de radiatoren zelf kan het probleem verhelpen. Heeft dit alsnog geen effect? Schakel dan een loodgieter in.

3. Inspecteer jouw ketel

De meeste cv-ketels zijn tegenwoordig voorzien van een display. Wij raden je aan zo af en toe een blik te werpen op dit schermpje. Zie je niets geks? Dan is er niets om je zorgen over te maken. Staat er ineens iets op wat je niet kent? Zoek dan uit wat je moet doen. Soms is een loodgieter inschakelen verstandig.

4. Draai de thermostaat niet te ver terug

Veel problemen met cv-ketels ontstaan in de winter. Wil jij problemen voorkomen? Laat jouw thermostaat dan altijd op 18 à 19 graden staan. Zo blijft het redelijk op temperatuur. Hierdoor hoeft jouw ketel minder hard te werken, waardoor de kans op problemen automatisch ook kleiner wordt.

5. Laat onderhoud uitvoeren

De makkelijkste manier om problemen aan jouw cv-ketel te voorkomen is door regelmatig onderhoud uit te laten voeren aan het apparaat. Doe dit niet zelf, maar laat dit door een erkende loodgieter doen. Werkt jouw ketel inmiddels al niet meer? Dan kan onze spoed loodgieter uitkomst bieden en jouw cv-ketel weer aan de praat krijgen.