Categories
Wonen

Zo los je een daklekkage op!

Dankzij onze huizen kunnen we het hele jaar warm en droog zitten. Althans, wanneer er geen mankementen opduiken aan bijvoorbeeld het dak. Toch kan dit wel gebeuren. Zo kun jij bijvoorbeeld te maken krijgen met een daklekkage. Een bijzonder vervelend probleem dat ook nog eens ontzettend veel schade aan kan richten. Daarom is het zaak om een daklekkage zo snel mogelijk te verhelpen. Probleem is alleen dat veel mensen niet weten hoe zij dit doen. Heb jij ook te maken met een lek in jouw dak? Dan ben je hier aan het juiste adres! Wij leggen jou in onderstaande tekst namelijk uit hoe jij een daklekkage oplost.

1. Spoor de bron van het lek op

Dit lijkt misschien een wat overbodige stap. Toch is dit niet altijd het geval. In de meeste gevallen is een daklekkage direct zichtbaar, maar dit gaat niet altijd op. Er kan namelijk ook sprake zijn van een zogeheten ‘onzichtbare’ daklekkage. Zulke lekkages herken jij vaak aan vochtplekken op bijvoorbeeld jouw plafond. Om te bepalen waar het lek precies zit, moet jij op zoek naar de bron. Pas als jij de bron hebt gevonden kun je beginnen met de aanpak van de daklekkage.

2. Het lek dichten

Heb jij de bron gevonden? Wacht dan vooral niet met het verhelpen van het lek. Begin nooit zonder enige voorkennis. Lees je vooral eerst in. In dat geval ontdek je namelijk dat er verschil zit in de aanpak bij een plat en hellend dak. Bij een plat dak moet jij vaak een nieuw stuk dakbedekking over het lek aanbrengen. De kans is groot dat dit met een speciale brander vastgemaakt moet worden. Bij een hellend dak kan het vervangen van een dakpan volstaan. Dit werkt echter lang niet altijd. Zo kan houtrot in jouw dakconstructie bijvoorbeeld ook de oorzaak zijn van de daklekkage. In dat geval moet je een aanpassing doen in de constructie en dat is aanzienlijk lastiger.

3. Schakel een dakdekker in

Niet iedereen slaagt erin een daklekkage te verhelpen. Dit is echt geen schande. Lukt het jou ook niet? Dan is het in ieder geval van belang dat jij het er niet bij laat zitten. Het lek verdwijnt immers nooit vanzelf. Doe daarom direct een beroep op een professionele dakdekker. Hij krijgt namelijk dagelijks te maken met zulke problemen. Hierdoor kan hij jouw daklekkage in een handomdraai verhelpen. De schade die hierdoor ontstaat blijft zodoende beperkt en dat scheelt jou veel geld!