Categories
Wonen

Voorgevel opknappen

Sinds 2018 woon ik nu al in Amsterdam. Ik heb het geluk dat ik in een mooi grachtenpand ben terechtgekomen. Dat heeft wel zo zijn voor- en nadelen. In dit blog vertel ik je meer over hoe het is om binnen de Amsterdamse grachtengordel te wonen!

Verhuizen naar de Prinsengracht

Het was voor mij echt een droom die uitkwam: wonen in een grachtenpand. Ik hoefde er dan ook niet lang over na te denken toen ik via-via de kans kreeg om in een mooi pand aan de Prinsengracht in te trekken.

Zelfs de verhuizing was al een feest. Gelukkig kon ik het grootste gedeelte van mijn oude meubilair meenemen omdat het trappenhuis ook vrij breed was voor een grachtenpand. De grotere meubelstukken heb ik wel op een andere manier naar binnen gebracht. Omdat al de huizen aan de grachtengordel een beetje naar voren geheld staan, kon ik het gros van mijn meubelen met de haak naar binnen hengelen.

Dat was wel een hele beleving! Het grootste gedeelte ging ook goed, tot we bij mijn bank kwamen. Die kwam helaas niet zonder slag of stoot naar binnen. Tijdens het draaien heeft mijn bank een grote deuk en wat beschadigingen achtergelaten aan mijn voorgevel. Ik had geen idee en dacht ‘ach, dat komt later wel’.

Monumentaal pand

Toen bleek dat mijn huis een geregistreerd monumentaal pand is. Ik had er wel van gehoord, maar had er nooit bij stilgestaan dat mijn nieuwe huis er ook een was. Ik kreeg een brief op mijn mat waarop stond dat mijn gevel gerestaureerd moest worden omdat het een monumentaal pand is en daarmee Amsterdam representeert. Ik dacht: ‘OK prima, ik regel wel een aannemer. Die regelt het wel even voor mij’.

De restauratie moest aan allerlei criteria voldoen, dus ik ben achteraf wel blij geweest dat ik een aannemer in de arm had genomen. Als ik zelf een rolsteiger had moeten aanschaffen en het werk zelf doen was ik waarschijnlijk veel langer bezig geweest. Ook heb ik nu de zekerheid dat mijn gerestaureerde gevel voldoet aan een aantal eisen en ook daadwerkelijk wat langer meegaat dan als ik het zelf had gedaan. Nu weet ik wel dat ze bij Steigerverkoop.nl hele goede kwaliteit rolsteigers leveren, maar toch.

Gelukkig kon ik snel weer genieten van mijn nieuwe huis en verder met het uitpakken van al mijn spullen. Dat had namelijk wel even op zich laten wachten in de periode van overvloedige hectiek!