Categories
Wonen

Waar let je allemaal op als je energieleveranciers gaat vergelijken

Op het moment dat je erover nadenkt om over te stappen van energieleverancier dan zal je zien dat er een groot aanbod is op dit gebied. Energie vergelijken gaat tegenwoordig gemakkelijk via een vergelijkingssite op het internet waar je een compleet overzicht van energieleveranciers kan vinden. Door over te stappen van energieleverancier kan je al snel honderden euro’s besparen op je energierekening. Op een vergelijkingswebsite geef je eenvoudig je gegevens en gebruik door en voor je het weet rolt met een paar klikken op de knop een heel overzicht eruit van energieleveranciers die de beste opties hebben voor je persoonlijke situatie.

Gemakkelijk energie vergelijken

Je kan heel gemakkelijk de beste aanbiedingen vinden door een aantal gegevens in te vullen op een vergelijkingswebsite. De website zoekt dan de beste mogelijkheden voor je persoonlijke situatie bijeen met de aangeleverde gegevens. De gegevens die je door moet geven hiervoor zijn je voorkeuren. Wil je groene, grijze stroom of een combinatie hiervan? Uit hoeveel personen bestaat je huishouden? Hoeveel stroom gebruik je gemiddeld per maand? Wil je alleen energie afnemen of ook gas? Als je een combinatie van gas en energie afneemt dan krijg je vaker goede aanbiedingen te zien dan als je alleen energie afneemt. Veel aanbiedingen gelden voor een jaar en daarom is het verstandig om ieder jaar de opties te vergelijken voor je persoonlijke situatie om te kijken of er een betere optie beschikbaar is waardoor je wederom geld uit kan sparen.

Welke keuzes maak je bij het vergelijken van energieleveranciers

Als je energieleveranciers gaat vergelijken dan zal je voor jezelf een aantal keuzes moeten maken zoals de opzegtermijn van het contract. Als je te vroeg overstapt dan bestaat er de kans dat je een boete moet betalen bij je huidige energieleverancier. In de meeste gevallen kan je acht weken voordat je energiecontract afloopt overstappen van energieleverancier. Het verbruik per jaar van energie en gas kan je terugvinden op je huidige nota’s. Als je geen nota’s hebt of je gezinssamenstelling veranderd dan kan je gebruik maken van een geschat verbruik dat gebaseerd is op je woonsituatie en gezinssamenstelling. Je moet ook beslissen of je een vast of een variabel contract wilt afsluiten. Vaste contracten zijn vaak iets goedkoper, maar deze lopen voor 1, 2, 3 of 5 jaar door en wil je deze opzeggen dan dien je een boete te betalen. Daarnaast kies je nog voor een vast of variabel energietarief. De soort stroom die je kiest is nog een laatste keuze waar je over na moet denken.