Categories
Financieel Wonen

Waarom een verkoopmakelaar altijd een aanrader is

Ben je van plan om te gaan verhuizen? Dan is het wel de bedoeling dat je financieel het meeste uit de verkoop van je woning haalt. Het liefst verkoop je de woning ook nog binnen een relatief korte tijd. Hoe krijg je dit voor elkaar? Het is erg lastig om dit te doen zonder veel kennis van vastgoed. Het inschakelen van een verkoopmakelaar is dus een absolute aanrader. In deze blog lees je waarmee die jou kan helpen.

Laat jouw woning voor de juiste waarde in de markt zetten

De eerste stap van het verkopen van je huis is het vaststellen van de verkoopprijs. Dit is lastig om zelf te bepalen aangezien deze prijs van verschillende factoren afhangt. Een verkoopmakelaar kan jou hier erg goed mee helpen. Hij kijkt naar het kadaster van je woning, doet onderzoek naar wat er in de toekomst rond jouw woning gaat gebeuren en kijkt naar de huidige economische situatie. Ook vergelijkt hij de prijs met de prijzen van nabijgelegen huizen die al verkocht zijn. Zo kom je op een accurate prijs uit die passend is bij de waarde van het huis en een prijs die mensen voor de woning zouden willen betalen.

Samen met de makelaar kun je ook bespreken hoe snel je de woning wilt verkopen. Wil je de woning snel kwijt, dan kan de makelaar een prijs bepalen waarmee de woning scherp in de markt staat. Heb je wat langer de tijd, dan kan de prijs wat omhoog. Dit hangt van je persoonlijke situatie af.

Zet de verkoopmakelaar in om het maximale uit de verkoop te halen

Zodra er interesse is van kopers voor jouw woning, onderhoudt de verkoopmakelaar het contact. Hierbij is de makelaar al aan het onderhandelen over de prijs. Het eindbod wordt altijd teruggekoppeld naar de verkoper. Zodra er een koper is, helpt de makelaar bij het opstellen van het betalingscontract. Dit kan nogal ingewikkeld zijn als je bijvoorbeeld met verschillende banken te maken hebt. Het contract wordt afgehandeld met een notaris. Na deze bespreking is jouw huis verkocht.

Waar moet je op letten als je een verkoopmakelaar in de arm neemt?

Voordat je in zee gaat met een verkoopmakelaar is het belangrijk dat je goed let op een aantal dingen. Wat zijn bijvoorbeeld de condities van jullie samenwerking? Krijgt de makelaar een courtage of werkt hij voor een vast bedrag? Kijk ook goed naar wat extra geld kost en wat niet. Moet je zelf foto’s maken of doet de makelaar dit? Kosten deze foto’s extra geld? Het is handig om dit van tevoren uit te zoeken om tot de beste samenwerking te komen.

Kort gezegd is het dus erg lastig om het verkopen van je woning tot een goed einde te leiden zonder verkoopmakelaar. Een goede makelaar is dus een must!