Categories
Nieuws

Wat is het verschil tussen erfbelasting en schenkbelasting?

Komt er iemand te overlijden? Dan moeten er (helaas) veel zaken geregeld worden. Natuurlijk de uitvaart, maar ook over de erfenis moet worden nagedacht. In de meeste gevallen is dit op voorhand al goed vastgelegd om ruzies over de erfenis te voorkomen.

 

Volgens de successiewet is het verplicht om over een erfenis belasting te betalen. Onder deze wet, die al sinds 1956 bestaat, vallen twee soorten belastingen, namelijk: erfbelasting en schenkbelasting. Beide belastingen zijn van toepassing bij andere doeleinden, daarom is het goed om te weten wat de verschillen zijn. In onderstaande artikel lees je wat het verschil is tussen erfbelasting en schenkbelasting.

Wat is erfbelasting?

Is er iemand overleden en wordt er geld en/of zaken van waarde geërfd? Dan moet daarover erfbelasting betaald worden. Bij het betalen van erfbelasting hoef je maar rekening te houden met een vrijstelling in tegenstelling tot de vele schenkingsvrijstellingen. Het nalatenschap van de erfenis kan bestaat uit alle bezittingen en/of schulden die een overledene achterlaat. Bij een erfenis is het vaststellen van de exacte erfenis best lastig. De geldbedragen vaststellen is niet zo lastig, maar de inboedel en verdere erfenis is toch een stuk moeilijker. Over de inboedel hoef je alleen belasting te betalen over de economische waarde van de inboedel en dit is het bedrag wat de hoogste bieder ervoor geeft. Het is verstandig om bij een erfenis altijd de WOZ-beschikking van het jaar na het overlijden te bekijken. Dit kan kan je vaak duizenden euro’s besparen. Let er wel op dat de aangifte binnen acht maanden na het overlijden moet gebeuren. Meer weten over erfbelasting? Lees het op de website van Erfrecht Online.

Wat is schenkbelasting?

Bij een vermogensoverdracht tijdens het bestaan van beide personen moet er schenkbelasting betaald worden. Wordt je ouder? Dan kan je het beste je kinderen en/of kleinkinderen af en toe een schenking geven. Schenkingen tot en met €5248 zijn belastingvrij. Daarom kan je beter je vermogen schenken aan je kinderen en kleinkinderen dan dat er erfbelasting betaald moet worden nadat je overlijdt. Een schenking bij aankoop van een woning of bij een studie kan er ook nog om een vrijstelling van schenkbelasting aangevraagd worden bij een groter bedrag.

Advies nodig? Vraag het een specialist!

Zowel erfbelasting als schenkbelasting zijn vrij complexe onderwerpen. Zeker als je nog nooit eerder met de belastingsoorten te maken hebt gehad kan het verstandig zijn om een adviesgesprek met een specialist aan te vragen.