Categories
Nieuws

Wereldtalen

Wereldtalen, er zijn er nogal wat. In je eigen land is het gebruikelijk dat men allemaal eenzelfde taal spreekt en je elkaar dus ook kunt verstaan. Anders is het als je bijvoorbeeld op vakantie bent. Wereldwijd zijn er enorm veel verschillende talen, maar hoeveel eigenlijk? Dat is geen eenvoudige vraag waar je zomaar antwoord op kunt geven. Het hangt er namelijk maar helemaal vanaf wat je een taal noemt. Soms is het simpel. In Nederland spreken we Nederlands en onze buren in Groot-Brittannië spreken Engels. Die talen lijken niet erg op elkaar. Soms zijn de verschillen tussen talen klein en hebben we experts nodig om te bepalen of talen van elkaar verschillen. Zweden en Noorwegen zijn bijvoorbeeld twee verschillende landen met verschillende talen maar ze kunnen elkaar perfect verstaan. In China zijn er minstens zeven verschillende taalgroepen die elkaar onmogelijk kunnen verstaan. Toch willen deze groepen zichzelf niet zien als aparte naties en om die reden heeft het Chinees een uiterst ingewikkeld schrijfsysteem dat door alle taalgroepen gebruikt kan worden.

Meest gesproken talen

De meest gesproken talen in de wereld zijn Chinees, Engels, Spaans en Arabisch. De Nederlandse taal wordt slechts door zo’n 22 miljoen mensen gesproken. Als we als Nederlanders in het buitenland zijn en we willen ons verstaanbaar maken dan is het wenselijk om één of meerdere buitenlandse talen te leren spreken. Op de scholen wordt Engels, Duits, Frans en Spaans in veel gevallen al als basisstof gegeven. Als klein volk in de wereld is het zeker een must om dit soort talen onder de knie te krijgen. Ook bedrijven krijgen te maken met landen waar ze zaken mee doen waarvan ze de taal niet machtig zijn. Artsen ontvangen soms teksten waar ze niet verder mee kunnen maar die wel heel belangrijk zijn. Voor dit soort teksten is het medisch vertaalbureau een oplossing. Bij Vertaalbureau Direct Vertalen kan je jouw teksten direct laten vertalen door iemand met verstand van het desbetreffende onderwerp.

Ontstaan van de verschillende talen

Hoe de verschillende talen zijn ontstaan is nog steeds niet helemaal duidelijk. De Babylonische spraakverwarring wordt door velen als het ontstaan van talen aangehouden. De wetenschap is het er nog niet over eens. Sommige wetenschappers veronderstellen bijvoorbeeld dat taalgroepen niet ineens zijn verschenen maar geleidelijk geëvolueerd zijn uit één oertaal. Andere denken dat verschillende stamtalen onafhankelijk van elkaar zijn ontstaan en zich langzamerhand tot spraak hebben ontwikkeld. Hoe de talen ook zijn ontstaan, vandaag de dag zijn het er ontelbaar veel.